niedziela, 6 lipca 2014

Żubronka - mój polski trunek

Cydr, czyli słaby alkoholowo i lekko gazowany napój z jabłek, wreszcie jest!
Produkt polski i z polskich jabłek, moc alkoholowa od 2 - 5 procent.
Nowość bezwzględna, która do tej pory była domeną Francuzów z Normandii i Anglików.
Świetny pomysł, przecież, czego jak czego, ale jabłek nam nie brakuje! Może z czasem jabłko przegoni okrutnie podrabiany chemią, chmiel! Jednak do rzeczy.

Jako się rzekło, napitek ma być czysto polski, więc proponuję następujący miszmasz.

Butelka cydru ok. 275 - 330 ml - Desire Cydr lub Cydr Lubelski, lub inny, ale koniecznie 4,5 - 5. procentowego (słabszy się nie nadaje).

Żubrówka - 40 - 50 ml

Listek świeżej mięty.

Cydr zmieszać z żubrówką, dodać trzy kostki lodu i listek mięty, spożywać w długich szklankach (muszą być pojemne, 330 +50!).

Mój autorski napój nazwałem Żubronką lub dla potrzeb zagranicy Bisonką, nawiązując tym samym w nazwie do żubrówki na jabłonce!

Miłego schładzania gardeł, w nadchodzące(mam nadzieję) upały!!!

1 komentarz: